arabica

Dobór między kawą ziarnistą i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, jaką daje nam producent. Jakim sposobem więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Wobec tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkiem inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu zbytkowny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety

Kawa Kona Extra Fancy

Kawa mielona jest świetną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz dalej zależy nam na należytej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej zdobycia jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji i po kilku minutach zdołać rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze porządnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle polskiego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.